onsdag 21 juli 2010

PRESSMEDDELANDE

I dagens Västerbottens Folkblad kan vi läsa att Östra Strandgatan blir stadsmässig. Snacka om konsten att flytta fokus som Christer Olsson och Staffan Ling skrev en debattartikel om i Västerbottens Kuriren för ungefär ett år sedan.

VF skriver i dagens artikel "Nu skall Östra Strandgatan byggas om, gatan ska få en mer stadsmässig karaktär. - Målet är att skapa en snygg gata som både är tillgänglig för biltrafik samtidigt som den blir mer säker för gående och cyklister."

Snacka om att bli lurad. Anledningen är en helt annan. Avsikten är primärt att skapa tomtmark för Balticgruppens kontorsbyggnader som skall uppföras nedanför Döbelns park och residenset. Sekundärt kanske man kan säga att gatan, som flyttas upp kloss mot Döbelns park, blir säkrare för cyklister men det är inte alls den primära anledningen. De planerade kontorsbyggnaderna kommer att bli fyra våningar höga, exakt placering känner jag inte till men det är inga som helst problem att inse hur höga de kommer att bli och hur mycket skugga de kommer att skapa i Döbelns park. Parken som på sista tiden levt upp och nyttjas frekvent av både unga, medelålders och äldre. Parken är Västerbottens först anlagda park för allmänheten.

Jag har klippt in en byggnad motsvarande fyra våningar på en bild av området så kan alla se hur "ombyggnaden av Östra Strandgatan" kommer att skugga Moritzka, Scharinska, Döbelns Park med mera. De som idag gympar i Döbelns park kommer nästa år att få gympa i skuggan av kontorshusen och titta på deras fina fasader och kanske kan kontorspersonalen sitta och titta på de gympande Umeåborna.

Umeå går åter en plump inför Kulturhuvudstadsåret, att medvetet sälja Döbelns park till ett företag är att hån mot oss Umeåbor. Hur mycket måste man donera för att få köpa en sådan här strandtomt? Förlåt, det var nog lite elakt insinuerat, nu får jag nog bannor.

Jag tycker att vi Umeåbor har rätt att kräva lite mer kritisk granskning innan tidningarna snabbt som blixten återger alla pressmeddelande de får. Både VK och VF har mer och mer övergått till att bli ett "rapporterande" media där pressmeddelandena direkt sätts in i tidningarna utan någon som helst journalistisk bearbetning.



















Bilden är ett enkelt montage av fyra byggnadskroppar i fyra våningar nere på Östra Strandgatan och gör inget anspråk på att visa exakt hur det kommer att se ut, den visar dock den höjd ett fyra våningar högt kontorshus har och hur stadsbilden kommer att förstöras.

Bilden nedan visar älven sedd från Döbelns park, var och en kan nog föreställa sig hur parken kommer att upplevas med ett antal kontorshus på fyra våningar nere på nuvarande Östra Strandgata som syns i nederkant på bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar