torsdag 26 augusti 2010

HÅLLBART BYGGANDE OCH FÖRVALTNING?

Att uppföra en byggnad kräver mycket planering och tanke innan man startar byggandet. Att förvalta en byggnad kräver också mycket planering och tanke. Att förvalta en byggnad innebär bland annat att man genom planerat underhåll försöker hålla byggnaden i det skick den var när den stod färdig. Utan underhåll förfaller alla byggnader förr eller senare. Hittills har ingen lyckats uppföra en underhållsfri byggnad även om det gjorts försök, det är knappast troligt att någon kommer att lyckas heller.
Om man inte underhåller en byggnad kommer den inom en viss tid att förfalla. Underhåll sker inte av en slump utan kräver planering. I många Svenska städer och samhällen finns byggnader som inte underhålls på det sätt som de enligt PBL (Plan och Bygglagen) ska. Byggnadsnämnden i respektive kommun har som uppgift att bevaka att lagen efterlevs och har befogenhet att ålägga en fastighetsägare att utföra underhållsåtgärder. När byggnadsnämnden gett en fastighetsägare ett upprustningsåläggande enligt bostadssaneringslagens §2 får heller inte rivningslov beviljas.
I en, kanske fler, kommuner har Byggnadsnämnden infört en lightversion där man ”hotar” vissa fastighetsägare med att man kan komma att ålägga dem att rusta upp sina byggnader. Det lämpliga i att ”hota” med att utföra den tillsynsuppgift nämnden enligt Plan och Bygglagen har kan diskuteras. Det finns en risk att det kan få motsatt effekt, det är inte otroligt att en fastighetsägare som hotats på detta sätt i ett senare skede försöker använda detta till sin fördel vid en eventuell juridisk process om rivning.
Man kan tycka att Byggnadsnämnden till att börja med skulle titta på de kommunala byggnaderna, kommunerna borde väl kunna föregå med gott exempel och vårda och underhålla de kommunala byggnaderna. Umeå kommun har startat ett projekt ”Nätverket för hållbart byggande och förvaltning” vilket förhoppningsvis borde innebära att Umeå kommun och fastighetsägarna i Umeå som ett led i ”hållbar förvaltning” kommer att utföra ett planerat underhåll på sina byggnader. Det verkar dock inte ha slagit igenom för alla kommunala byggnader, det finns flera äldre byggnaderna i centrala Umeå som man till synes medvetet låter bli att utföra ens så grundläggande underhållsåtgärder som att avleda vattnet från taket. Vikten av en så grundläggande underhållsåtgärd/förvaltning på en byggnad inser alla oavsett man är byggare eller butiksbiträde. Avleder man inte vattnet från byggnadens tak kommer byggnaden att skadas, i värsta fall med så omfattande konsekvenser att man till slut kommer att påstå att det inte är försvarbart att reparera skadorna utan måste riva byggnaden. Att det inte är försvarbart att reparera skadorna kan man visa genom att ta in anbud på reparationerna av skadorna från en rikstäckande byggfirma med erfarenhet från nyproduktion som samtidigt kan se möjligheten att få uppföra en ny byggnad på platsen. Att det ibland inte är försvarbart att bevara en gammal byggnad beroende på att det blir för dyrt att reparera skadorna har vi ett färskt domstolsutslag på från kammarrätten i Sundsvall.


Vad tror Ni om byggnaden nedan, belägen i ett av Umeås mest offentliga lägen, finns det något hopp eller kommer den att gå samma möte som Rosa Huset, att kammarrätten så småningom ålägger Byggnadsnämnden att bevilja rivningslov? Alla skador som visas på bilderna beror på bristande underhåll och tillsyn (förvaltning). Alla skador beror på brister i avledandet av vattnet från byggnadens tak. Varje skada är förutsägbara. Det är också förutsägbart att kostnaden för att åtgärda skadorna inte blir lägre om man väntar med att åtgärda dem nästa eller där nästa år. Vatten expanderar när det fryser vilket innebär att skadorna nästa år kommer att vara ännu större.
Idag är alla inom byggbranschen överens om att fukt i fel sammanhang orsakar enorma skador och lidande, fukt är förmodligen också den enskilt största orsaken till sjukahusproblematiken och kostar samhället och fastighetsägarna enorma pengar varje år.
Hur är det med planeringen? Finns inte kunskapen eller är det slumpen som avgör?


























1 kommentar:

  1. Vad är det där för ett hus, vad heter/kallas det? Skulle kunna bli enormt vackert om man restaurerade det! :)

    SvaraRadera