onsdag 17 april 2013

ARKADENS DÖD

VARFÖR GÖR DI PÅ DETTE VISET MED VÅRT GEMENSAMMA RUM?????

I rask takt förvandlas Umeåbornas gemensamma rum och ytor till någons enskilda rum. Nu verkar det som att ännu en arkad i Umeå centrum håller på att förvandlas till butiksyta istället. Arkaderna som under många år skyddat oss Umeåbor från regn, snö och blåst. Vi har länge kunnat kryssa oss fram mellan arkaderna, från Storgatan via Rådhustorget nästan ända bort till Västra Kyrkogatan och Vänortsparken.
Nu blåser det andra vindar, fastighetsägare efter fastighetsägare skickar ut oss i kylan. 
Ut med Er era bondläppar, antingen ska ni in i butiken och handla eller så får Ni frysa Era djävla gnällspikar känns det som att de menar. 
Var tog möjligheten till en välkomnande promenad i skydd under taken vägen? 
Borta är möjligheten för tant Pettersson att stanna en stund och vila de trötta benen.
Borta är möjligheten att stanna och se vad köpmännen lagt fram i sina skyltfönster. Torgen och handelsstråken blir trängre och mindre, människorna fler och fler, tempot ökar och folket springer och trycker efter husväggarna. 
Varför har det blivit så här? 
Det som inte kan rivas kan ju alltid byggas bort, inte är det väl så de tänker? Jag vet, det är ingen mänsklig rättighet att kunna vandra under en arkad men varför i hela världen väljer man att ta bort en sak som skickar så positiva signaler och är så välkomnande i stadsmiljön? Naturligtvis är det bättre för köpmännen ju mer vi handlar men om centrumomvandlingen fortsätter så här kommer vi Umeåbor hellre att sätta oss i bilen, åka en bit, parkera i ett skyddat garage under det nya IKEA varuhuset, gå i skydd mot väder och vind och shoppa ute på Entré Syd istället för i centrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar